Een klein verslag je van themadienst 15 oktober, de tweede themazondag van dit seizoen.

 • Een prachtig lied

 • Zweedse methode

 • Woord voor elke dag

 • Sleutel tot het bloemstuk

Mezoeza themadienst 15 oktoberHet jaarthema kwam vandaag goed uit de verf tijdens de tweede themadienst van dit jaar. “Het Woord voor elke dag” stond er boven deze dienst en dat was wel te merken. We lazen Deuteronomium 6:1-9 waar het volk Israël te horen krijgt het woord van God niet te vergeten straks als ze in het beloofde land zijn aangekomen. Door de welvaart en tussen de rijkdommen van het land zou je zo maar kunnen denken dat je God niet meer zo nodig hebt. Bindt ze aan je vast zodat je er altijd aan denkt! Bindt ze aan de deur zodat je er niet zomaar langs loopt maar denk bewust: geprezen zij de Heer! Prent het je kinderen in zodat ze mij niet vergeten.

Verschillende kerkleden noemden de Bijbeltekst die voor hen belangrijk was, die ze als het ware om hun arm gebonden hadden.

Op de foto hiernaast zie je een Mezoeza, zo’n doosje dat aan de deurpost gebonden werd met daarin teksten uit de Torah.

We lazen ook 2 Kronieken 34:14-33. De boekrol was verdwenen en werd terug gevonden en ineens werd het duidelijk dat het volk God eigenlijk gewoon vergeten was. Na een periode van rouw werden de wetten van God weer in ere hersteld. Het volk zou wel gestraft worden voor het vergeten van God maar de koning hoefde dat niet mee te maken omdat hij tot berouw was gekomen en het volk weer op het goede pad gezet had.

Themadienst 15 oktober “Het Woord van God voor elke dag’

Janna heeft de schriftlezing van deze themadienst verwerkt in het bloemstuk. Het bloemstuk van vandaag beeldt de gemeente uit die rondom het woord van God staat met daarbij een gebed: dat het woord wortel mag schieten en mag vrucht dragen.

De rol is de boekrol, de bloemen er omheen is de gemeente. De vaas is het licht van God.
Boven op de vaas een plantje met wortels.

Zweedse methode

Evelien liet zien wat zien de Zweedse methode precies betekent. In een gezamenlijke korte Bijbelstudie over Tessalonicenzen 1 hebben we deze methode gelijk toegepast. Handige manier om zonder voorbereiding toch veel uit een Bijbeltekst te halen.

Het is heel simpel: lees de Bijbeltekst door en terwijl je leest schrijf je symbolen in de kantlijn (als je niet in je Bijbel mag schrijven neem schrijf je het vers nummer op een los papier en schrijf je het symbool er naast). De symbolen zie je op de foto hiernaast. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met deze methode.

zweedse methode themazondag 15 oktober ngk ermelo

Vragen voor bij de bespreking themadienst 15 oktober

 1. Wat vind je van de Joodse gewoonte om teksten te dragen (gebedsriemen) of op een deurpost te spijkeren (mezoezah)?
 2. Spelen bijbelteksten een rol in je dagelijkse leven? Hoe?
 3. Wat is het meest wonderlijke dat je ooit met een bijbeltekst hebt meegemaakt?
 4. Heb je een ‘lijftekst’?
 5. Ken je teksten uit je hoofd? Zou je sommige teksten wel uit je hoofd willen kennen?
  Welke?
 6. Welke vragen heeft deze themazondag bij je opgeroepen?
 7. Wat zou je de dominee willen laten weten of willen vragen over dit onderwerp?
 8. Heb je wensen voor volgende themazondagen?

Print hier de vragen voor de bijbelkring, drie op een vel, das handig.

Naar de jaarthema pagina