In gesprek met… Matanja

In de serie ‘In gesprek met…’ deze keer een gesprek met Matanja Verburg over haar geloof.

Op wat voor manier heb je het geloof meegekregen van je ouders?

Zoals waarschijnlijk bij de meeste van ons uit de kerk. Van jongs af aan zijn er bijbel verhalen verteld en beden we aan tafel en voor het slapen gaan. Als kind zijnde krijg je dat mee en neem je als waarheid aan wat je hoort en ziet bij je ouders. Het was iets wat ik met mijn verstand had aangenomen en waar ik soms een enorm blij gevoel van kreeg. Daarnaast hield ik van de verhalen en wilde ik er als kind al meer van weten en sloeg ik veel ervan op. Rond mijn 15de heb ik een tijd veel thuis gezeten in verband met vermoeidheidsklachten en aangezien ik van lezen houd, toen veel tijd had en er thuis veel boeken over het geloof stonden ben ik veel gaan lezen over het geloof en begon mijn gevoel steeds meer een rol te spelen in mijn geloof.

Wat vind je moeilijk aan het leven als christen?

Ik vind het vaak moeilijk om me te focussen op God door alle dagelijkse dingen heen. Je wordt zo snel meegesleurd door het leven en de drukte die daarbij komt.  Ik merk dat het voor mij heel belangrijk is om door andere christen bemoedigt te worden en in gesprek te blijven over het geloof, hoe we als deel van Gods gemeente denken over diverse onderwerpen, maar ook hoe we God ervaren en wat we van Hem zien in ons leven. Daarbij denk ik zeker niet alleen aan de mensen uit de kerk, maar ook aan vrienden en familie.

Als je één diepste wens aan God zou mogen voorleggen, wat zou dat zijn?

Op momenten dat ik dichtbij God leef en veel met Hem deel merk ik dat het verlangen naar Zijn terugkomst erg sterk is. Het verlangen naar een nieuwe aarde waar Hij bij ons woont en we Hem nog veel dichter kunnen naderen dan nu. Ik merk dat hoe meer ik met Jezus optrek, hoe meer ik van Hem wil weten en hoe dichter ik bij Hem wil zijn.

Wat is voor jou belangrijker als het om geloof gaat: je verstand of je gevoel?

Ik merk dat ik sneller op mijn verstand vertrouw dan op mijn gevoel, ook in mijn geloof is dit zo. Toch kom ik er steeds meer achter hoe belangrijk dit is en op welke manieren God ook mijn gevoel gebruikt om mij dichter naar Hem toe te trekken.

Ga je na een kerkdienst veranderd de kerk uit?

Veranderd is misschien een groot woord en het verschilt ook per dienst, maar vaak merk ik wel dat ik gestimuleerd wordt in geloof en om verder te groeien. Soms is dit door de preek, maar ook door een lied, een gebed of een gesprek.