Preek zondag 4-9: Geloven in generaties (1)

Volgende week hopen we ons jaarthema ‘In gesprek’ af te trappen. De bedoeling daarmee is om als gemeente van Ermelo over de inhoud, ervaring en betekenis van ons geloof aan de praat te komen. In de maand september willen we deze aftrap van het geloofsgesprek inbedden in een korte serie over ‘geloven van generatie op generatie’. In christelijke kringen leek geloven lang erfelijk te zijn: de volgende generatie ging -bijna vanzelfsprekend- verder in het het spoor van de vorige. Maar aan die vanzelfsprekendheid is in onze kringen de laatste dertig jaar een einde gekomen. Maar een deel van de ‘jongeren’ volgt de ‘ouderen’ nog naar binnen in de gemeente.
‘Wat is er aan de hand?’, die vraag kun je al een hele tijd horen. Geven de ouders het geloof niet meer goed door? Is de kerkelijke cultuur verouderd en sluit ze niet meer op jongeren aan? Is de jongere generatie minder gelovig? Voordat je weet wat je van een geloofsopvoeding mag verwachten is het antwoord op die vragen is niet zomaar te geven.
Wie speelt welke rol?1 Sam 13 - Persoonlijk aangesproken (Geloven in Generaties) Ermelo Wat mag je van ouders en hun kinderen  verwachten? Speelt God ook nog een rol? Welke?

In de eerste preek over 1 Sam. 3, komen we de hogepriester Eli tegen en zijn beschermeling Samuël in een bijzondere nacht van Samuëls leven. Aan het begin van de nacht kende Samuël de Heer nog niet, aan het einde wel. Wat is er gebeurd? Lees het  eens na of beluister het nog eens.